Fisking

Fiske i Norge er like gammelt som de første bosetterne her. Fiske er en utrolig viktig del av Norges historie og havet har sørget for mange tusen arbeidsplasser og satt mat på bordet til hele Norges befolkning. Det som startet som en nødvendighet, utviklet seg på slutte av 1800-tallet til å også bli en mer hobbybasert fritidssyssel. I starten var det bare personer i de høyere samfunnsklassene som hadde mulighet til å kjøpe datidens fiskeutstyr. Utvalget var lite og det innebar store kostnader om man skulle ha fiskestang og moderne kroker. Det var først med utviklingen av nye materialer og produksjonsmetoder at man på 1960-tallet så fiskestenger og utstyr bli rimelig nok slik at massene hadde råd til utstyret. Når det på tidlig 1970-tallet ble innført lørdagsfri for store deler av Norges arbeidsstokk og mengden fritid vi hadde tilgjengelig økte, så man også en betydelig økning i antall fiskere, eller sportsfiskere som de innen 1973 var blitt kjent som.

Sportsfiskere i Norge

Sportsfiske er i dag en de aller største hobbyene vi har i Norge. Tall fra ulike klubber og foreninger tyder på at det er over 300.000 nordmenn som årlig benytter fritiden til fiske i hav, innsjøer og elver over hele Norge. Fiske er en flott måte å komme seg ut i vår vakre natur på og det er ikke en kostbar sport heller. Man kan komme i gang med fiske for så lite som noen få hundrelapper. Dette gjør fiske til en av de aller mest prisvennlige fritidssyslene man kan bedrive i Norge. Ikke bare har kropp og sjel godt av å komme seg ut i naturen og på havet, men man kan lære mye om hva som befinner seg under havoverflaten. Å fiske i norske farvann og elver kan by på mange flotte opplevelser og totalt kan man fange hele 332 ulike arter med fisk. Av de 332 artene er 285 av dem å finne i saltvann og vi vet at over 200 av den har vært fanget i havet utenfor Feøy.

Vanlige fiskearter ved Feøy

Den gode gamle torsken er en absolutt favoritt blant nordmenn. En fantastisk matfisk som kan by på en god kamp om man får en på kroken. Torsk er den vanligste fisken i norske farvann og familien består at hele 22 ulike arter. Torsken gjenkjennes lett på sitt karakteristiske “skjegg” som er 3-4 fire tråder som henger under haken på fisken. De vanligste artene i torskefamilien er hvitting, lyr, hyse, kolmule, lang, sei og torsk.

Flyndrefisk

Flyndre er en fantastisk delikat fisk som lever på havets bunn og ikke alltid er like lett å få på kroken. Flyndrefisken er fra 15 til 45 cm i lengde og er så og si helt flat. Den tilbringer nesten all sin tid på havets bunn hvor den kan skjule seg fra rovfisk. Skal du prøve å lure en flyndre til å bite på, er det best å ta turen ut på kveld- og nattestid da det er da den er mest aktiv. Flyndrefamilien i Norge består av ni ulike arter og utenfor Feøy har vi spesielt mye sandflyndre og piggvar. Begge er nydelige matfisk som vår kokk gjerne tilbereder for våre gjester.

Steinbit

Steinbit er en av de mer uvanlige fiskene i Norge. Den er viden kjent for å være meget sky og vanskelig å fange på stang. Steinbiten lever på ekstremt dypt hav og har fått sitt navn fra sin ekstreme kjeve og imponerende tannrekke som ser ut til at den kan knuse både bein og stein. Det er ikke anbefalt å fiske etter steinbit uten at man bruker vernesko. Selv om fisken er vanskelig å fange har vi en stor stamme utenfor Feøy.