Kiteboarding

Kiteboarding er en vannsport som kombinerer wakeboarding, snowboarding, windsurfing, surfing, paragliding, skateboarding og gymnastikk i en ekstrem sport. En kiteboarder utnytter vindens kraft med en stor, kontrollerbar drage, eller kiteving som det egentlig heter. Kitevingen kontrolleres med tau slik man gjorde som barn når vinden tillot at man kunne leke med en drage. Kitevingen samler vind og drar kiteren over vannet på et kiteboard som ligner et wakeboard eller et lite surfebrett. Kitebordet kommer med enkle bindinger slik at man ikke blir dratt av brettet midt utpå havet. Det finnes forskjellige stilarter av kiteboarding, inkludert freestyle, freeride, downwinders, speed, racing, wakestyle, hopping og kitesurfing i bølgene. I 2012 ble antall kitesurfere beregnet av ISAF og IKA til ca. 1,5 millioner personer over hele verden. Det globale markedet for kitingutstyr er verdsatt til over 250 millioner dollar i året.

Historien

Kiting er nok for mange en ny sport, men den har en opprinnelse som går helt tilbake til 1800-tallet. Det var George Pocock som første gang utviklet drager som var store nok til å samle så mye vind at de kunne dra både land- og vanngående kjøretøy. Ved hjelp av et fire-linjers kontrollsystem, det samme systemet som brukes i dag, klarte Pocock å oppnå høye hastigheter både på vogner og båter. Ved hjelp av kontrollsystemet kunne han enkelt kontrollere dragen slik at den alltid hadde vind fra riktig retning. Hensikten var å etablere et fremkomstmiddel som kunne brukes som et reelt alternativ til hestekrefter, for å unngå den foraktede “hesteskatten” som ble pålagt mange på denne tiden. Selv om Pococks system ikke ble noen stor suksess, tok luftfartspionere Samuel Cody i 1903 opp arbeidet til Pocock og videreutviklet et system han kalte “mannløftende drage”. Dette var en kite så stor at den enkelt kunne løfte en voksen mann fra bakken. Med dette systemet ble Cody en av de aller første til å krysse den engelske kanal uten båt.

Kiting som sport

Det var først på 1970-tallet at utviklingen var kommet langt nok til at kiting som sport oppsto, mye takket være utviklingen av kevlar og spectra nylon. Først ute var den unge surferen Ian Days. Ian, som var født med et surfboard på beina, søkte en ny måte som gjorde at han kunne surfe året rundt selv om det ikke var store bølger. Da han kom over Codys oppfinnelse i en gammel bok, fikk han med seg Peter Lane, en legendarisk surfer som var tidlig ute med vindsurfing på 60-tallet. Sammen videreutviklet de Codys ide med nye materialer og forbedret teknologi. Under deres første test kom de opp i en hastighet på over 40 kilometer i timen og kiten klarte enkelt å løfte Ian 4-6 meter over vannoverflaten. Siden Days og Lane startet utviklingen av dagens moderne kiting på 70-tallet, har sporten og utstyret utviklet seg enormt. I dag har man en lang rekke ulike bord og ski man kan bruke ut fra hvilken gren av sporten man bedriver.

Kitingrekorder

Kiting er i dag en stor sport verden over og det konkurreres i det meste. Nick Jacobsen oppnådde verdensrekorden for det høyeste kitehoppet den 19. februar 2017 i Cape Town, Sør-Afrika. Under en økt med vind på 40 knop nådde han 28,6 meter høyt og var i fritt svev i 8,5 sekunder. Franskmannen Sébastien Cattelan ble den første til å bryte 50 knops barrieren ved å nå 50.26 knop 3. oktober 2008 på Lüderitz Speed ​​Challenge i Namibia.

Kiting på Feøy

Feøy brygge ligger perfekt til for kiting. Her er store åpne hav, godt med vind og flotte bølger for dem som liker å hoppe. Om du ikke har utstyr selv kan du leie det av oss.