Om Feøy

Feøy er en liten øygruppe i Karmøy kommune i Rogaland fylke. Den 1,3 km lange øygruppen ligger vest for byen Haugesund og øya Karmøy, sørøst for øya Røvær, og nordøst for øya Utsira. Feøy har 49 fastboende, men i feriesesongen øker innbyggertallet med flere hundre. Mange besøker Feøy som turist, men det er også en lang rekke personer som har feriehus og hytte på øya. Ut av de 49 fastboende på Feøy som ikke har trådt over i pensjonistenes rekker, jobber de fleste til daglig enten med oppdrett av sauer, fiske eller så pendler de inn til fastlandet. Fra Feøy er det daglig fergetransport mellom Feøy, Røvær og Haugesund. I tillegg eier de aller fleste innbyggerne også minst en privat båt som de kan bruke til å reise til Karmøy eller Haugesund. Feøy er en del Karmøy kommune og har egen barneskole.

Nikkel

Feøy har en lang historie som bebodd øy og man kan spore de første fastboende på øya tilbake til 1500-tallet. Selv om fiske, sau og jordbruk er de viktigste og lengstlevende yrkene på øya, var det nikkel som tidlig på 1900-tallet så Feøy vokse som samfunn. Det ble nærmest med en ren tilfeldighet funnet nikkel på øya og da funnene av det dyrebare metallet nådde fastlandet, var det mange som tok turen over og jobbet i gruvene som ble satt opp av selskapet Norsk bergverk. Gruvedriften holdt liv i det lille øysamfunnet i over 20 år og på det meste var det 500 fastboende på øya. Av de 500 jobbet mer enn halvparten av dem i gruvene.

Andre verdenskrig

Befolkningen på Feøy har livnært seg av fiske og jordbruk så lenge det har bodd folk på øya. Grunnet øyas strategiske beliggenhet, ble den hardt rammet av 2. Verdenskrig da tyskerne invaderte og satte opp en rekke stasjoner i det lille øysamfunnet. Feøy klart lenge å styre klar av den verste krigen, men da tyskerne ble oppmerksom på at øya ble brukt av motstandsbevegelsen til å smugle personer over til England, fikk fløyta en annen lyd og øya ble tungt invadert. Mens krigen sto på som verst og tyskerne herjet på den lille øya, kunne ikke lokalbefolkningen verken leve av sau, fiske.eller jordbruk. Det lille samfunnet døde nesten helt ut og kun et fåtall personer bestemte seg for å bli boende på øya i krigsårene. Da dagen kom da krigen endelig var over, ønsket de fleste av dem som hadde flyktet å atter en gang vende hjem til den lille øya. Som mange andre steder i Norge forlot de tyske soldatene enorme ødeleggelser og da den norske stat innførte restriksjoner på fiske, ble det mange tøffe år på øya.

Feøy i dag

Øya er i dag et yndet feriemål for mange fra rogalandsregionen, men øya besøkes også hvert år av mange hundre mennesker fra resten av Norge og utlandet. Øyas beliggenhet gjør at den overfor tilreisende fremstår som vill, urørt og ikke minst utrolig vakker. Det stadig skiftende været gjør at man ofte kan oppleve flere årstider på en og samme dag. For alle som er glad i natur og friluftsliv er Feøy den perfekte destinasjon. Øya byr på utallige muligheter og er en kjent og kjær favoritt blant friluftsmennesker og de som kjenner seg mest hjemme på havet. Her kan man kose seg i endeløse timer med fiske, padling, kiteboarding eller turgåing. Er man av typen som liker seg best under vann, vil man utenfor Feøy finne både grotter og forliste båter.

Ønsker du bare å slappe av noen timer ytterst ut i havgapet er du hjertelig velkommen til Feøy Brygge som tilbyr mat, drikke, underholdning og overnatting.